top of page

Ontstaan van de Seizoenen

Op deze pagina  vindt u informatie over het ontstaan van de seizoenen geschreven door Damian Nieuwpoort

 

Zoals iedereen wel weet heeft de aarde verschillende seizoen, dit hangt natuurlijk van waar je woont. Maar… Hoe komt dat nou eigenlijk, al die verschillende seizoenen. Veel mensen denken dat de aarde tijdens de winter verder van de aarde afstaat, maar de echte reden is dat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon.
De aarde staat, als je een lijn van de noordpool naar de zuidpool trekt, 23,5 graden scheef. Dit betekent dat je op elke plek van de aarde de hoeveelheid zonlicht per jaar anders is, ook is het zo dat hoe dichter je bij de zuid- of noordpool ligt hoe verschillend de seizoenen zijn, zo zijn er hier in Nederland vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst en in bijvoorbeeld: Kenia heb je er maar twee: droogseizoen en regenseizoen, maar deze seizoenen verschillen niet veel van elkaar qua tempratuur. Aan de andere kant van de evenaar zijn de seizoenen andersom, dus als het hier winter is, is het in Zuid-Afrika dus zomer. Ook is het zo dat als je dichter bij de evenaar bent, hoe minder je de zon ziet bewegen op een dag.
Dus omdat de aarde schuin staat, zal de aarde dus op het noordelijk halfrond in onze zomer dichterbij de zon staan dan op het zuidelijk halfrond, waardoor het dus warmer is op het noordelijk halfrond dan op het zuidelijk halfrond. Dit verklaart dus ook waarom er verschillende seizoenen zijn. Bijvoorbeeld, in de zomer (in Nederland) staat het noordelijk halfrond dichterbij de zon dan het zuidelijk halfrond, waardoor het warmer is in noordelijk halfrond, bijvoorbeeld in Italië, dan op het zuidelijk halfrond, bijvoorbeeld in Brazilië.
Waarom de aarde schuin staat is voor iedereen een heel groot raadsel, maar we zijn blij dat het wel zo is, want anders zouden sommige landen het hele jaar helemaal geen zonlicht hebben en in het donker staan, waardoor het daar dus veel te koud zou zijn om ooit te kunnen komen.
bottom of page