top of page

de sterren en de zon
Op deze pagina vindt u informatie over de sterren en de zon geschreven door Damian Nieuwpoort
De zon is verreweg het grootste en zwaarste object in ons zonnestelsel. De zon weegt 1989 quadriljoen ton, dat is 332.946 keer het gewicht van de aarde. De zon is voor 99,86% de massa van ons zonnestelsel. De massa van de zon bestaat voornamelijk uit waterstof en helium.
De diameter van de zon is ongeveer 1.392.684 km, dit is 109 keer de diameter van de aarde waardoor de zon, zoals ik al het gezegd, het grootste object van ons zonnestelsel is. De aarde past meer dan één miljoen keer in de zon. De straal van de zon is bijna even groot als een reis naar de maan en terug. De oppervlakte van de zon is ongeveer 6,1 biljoen vierkante kilometer.
De zon is 27000 lichtjaar verwijdert van het centrum van ons zonnestelsel (wat waarschijnlijk een zwart gat is). De zon beweegt zich ongeveer met een snelheid van 220 km per seconde.
De zon is ontstaan, zoals de meeste sterren, uit waterstofnevel. Deze nevel bevatte resten van eerder en weer geëxplodeerde grote sterren, dit verklaart de aanwezigheid van zware metaalkernen in het zonnestelsel. Nevel kan door zwaartekracht naar elkaar toe trekken, maar dit kan ook het gevolg zijn van een drukgolf van bijvoorbeeld een supernova die voor een bepaalde dichtheid zorgt. Hoe dichter deze deeltjes bij elkaar hoe sneller het proces verloopt.
Een ster is een rondvormig hemellichaam, bestaand uit lichtgevend plasma. In sterren is de druk en tempratuur van de inwendige gasconcentratie zo groot dat er kernfusie ontstaat. Daarbij wordt een enorme hoeveelheid energie geproduceerd die door de ster wordt uitgezonden als elektromagnetische straling in verschillende golfen, waaronder het licht dat wij ’s avonds zien in de lucht.
Het binnenste van een ster bouwt zo’n hoge druk en tempratuur op dat er kernfusie ontstaat. De druk naar buiten, die ontstaat door straling en de deeltjes die ontstaan bij kernfusie, voorkomt dat de ster in elkaar stort. In een stabiele ster is er evenwicht tussen de stralingsdruk van buiten en de zwaartekracht van binnen.
De massa van een ster verschilt en is nooit hetzelfde. De lichtste sterren hebben een massa van 153 quadriljoen ton. Als een ster minder weegt dan dit is de druk en de tempratuur niet hoog genoeg en noemen we het geen ster. Er zijn wel zwaardere sterren met een massa van 150 of meer keer van de zon. De zwaarste ster ooit, de R136a1, weegt 527.085 quadriljoen ton.
De afmetingen verschillen net zoals de massa heel erg per ster. De kleinste sterren hebben ongeveer de diameter van Jupiter en de grootste sterren hebben een diameter van miljarden kilometer. De grootste ster, VY Canis Majoris, heeft de diameter van ongeveer 1500 keer de zon.
bottom of page