
De Maan
Op deze pagina vindt u een stukje over de maan geschreven door Justin van Rietbergen.
Maan De maan (of in het latijn : Luna) is de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Het is ook de vier na grootste maan van ons zonnestelsel. De afstand tussen de aarde en de maan bedraagt 384.400 km. De omtrek is 10.917 km.
Standen van de maan De baan van de maan is natuurlijk om de aarde die weer om de zon. Dit duurt ongeveer 27 dagen daarom, is er ook een keer in de maand volle maan en zie je hem soms anders. Soms als de maan precies vol is en voor de zon staat heb je een zonsverduistering. Dan valt er een hele schaduw over de aarde. Het kan ook voorkomen dat er twee keer in een mand een volle maan is deze 2e maan wordt dan de blauwe maan genoemd. Dit verschijnsel komt eens in de twee tot drie jaar voor. Ze vallen meestal januari en maart als er geen volle maan was in februari.
Hierboven zie je een plaatje van de standen van de maan. Het kan dus zijn dat niet de hele maan is verlicht de grens tussen het lichte en donkere deel van de maan heet de ’’terminator’’. De tempratuur is 33.000 tot 400.000 graden Celsius. Omdat de maan op verschillende standen staat is er ook een punt waar de maan het verste van de aarde staat dit heet apogeum. De afstand is dan 405.500 km. Als het heel dichtbij heet het perigeum en de afstand is dan 363.345 km. Op 23 juni 2013 werd het ook wel de supermaan genoemd. Alhoewel de afstand per jaar met 4 jaar toeneemt de maan gaat dus steeds veel verder weg. oppervlakte De grootste omtrek van de maan bestaat uit kraters. Deze kraters stammen uit de tijd van het oer bombardement. De kraters die 4 miljard jaar oud zijn zien er nog gloed nieuw uit. Diepere kraters zijn later tijdens de vulkanische periode
van de maan opgevuld geraakt. Op 13 november 2009 is het bekend gemaakt dat op de maan water is ontdekt. Door de neerstorting kwam er een hele stofwolk vrij na het analyseren bleek het dat het 100L water was. Volgens onderzoek blijkt dat er per kubieke meter 1L zit.
